dilluns, 20 de desembre del 2010

Com compres les mandarines tu?

Noticia que es perd en la immensitat informativa de l'actualitat

El preu de les mandarines cau un 50% i els pagesos no cobreixen costos

Dels últims set anys, els productors de l'Ebre només n'han pogut traure'n beneficis a dos...

Els beneficis de les mandarines es reparteixen així. Del que paga el consumidor se'n va:
13% al productor
31% al comerç (majorista)
56% la gran distribució

Per tant, si volem tindre els camps bonics i treballats, mantenint la seua biodiversitat, que els pagesos puguin (sobre)viure i saber què (d'on) mengeu, ja sabeu què toca: compreu al mercat, a plaça, allà on sapigueu d'on ve el producte, feu-vos d'una cooperativa de consum (responsable) (la nostra associació de veïns també n'és) o compreu directament al pagès.
Que potser és més car? Potser (a vegades) sí. Però recordeu que per a que una cosa sigui més barata del que realment és hi ha d'haver una desigualtat o una injustícia (que mai no estaríem disposats a patir).
O quant et costaria a tu produir-les?



Ah! Mentrestant, el "Plan de Empleo Rural" (PER, creat pel PSOE per a comprar els vots fomentar l’ocupació agrícola, generar llocs de treball i, en definitiva, crear riquesa) segueix portant els nostres doblers a les grans possessions agrícoles del sud (i sud-oest) de l'estat. 25 anys de "cuento" que han portat Andalusia i Extremadura a ser les regions més pobres de l'europa comunitaria i amb les taxes de desocupació més altes. Clap, clap, clap; un aplaudiment.

.